Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bemutatták Vilanovát, csatárt biztos nem igazol

2012.06.15

A Barcelonában tartott sajtótájékoztatón Francesc Tito Vilonava elsőként megköszönte Josep Guardiola eddig munkáját. Vilanova mind a 14 trófea megszerzésében segítette Pep munkáját, saját bevallása szerint ez idő alatt szoros kapcsolat alakult ki közte és egykori fönőke között.

 

Tito Vilanova a Guardiola-iskolát akarja tovább folytatni Tito Vilanova a Guardiola-iskolát akarja tovább folytatni / AFP

"Köszönettel tartozom Guardiolának, akit a barátomnak tekintek, olyan ő számomra mintha a testvérem lenne. Kiváltság volt öt évig mellette dolgozni. A Chelsea elleni találkozó után Guardiola közölte velem, hogy szünetet szeretne tartani és hogy a klub felajánlja nekem az ő munkáját." - kezdte mondandóját Vilanova, aki Guardiolához hasonlóan a Barcelona akadémiáján nevelkedett. "Elsőre nagyon meglepődtem, semmit nem tudtam a dologról. A klub megerősítette az ajánlatot, majd kértem néhány napot a gondolkodásra".

Mivel a 42 éves szakember eddigi pályafutása során még egyetlen csapatot sem dirigált vezetőedzőként, érthető, hogy meg akarta fontolni a dolgot, szeretett volna még egy évet Guardiola mellett dolgozni. "Ha Guardiola egy másik csapathoz szerződött volna a nyáron, elképzelhető, hogy most én sem lennék itt." - utalt arra, hogy követte volna barátját akár egy másik csapathoz.

Guardiola azonban tényleg pihenni akar, több sztárcsapatot - köztük a Chelsea-t és az Intert - is visszautasított, így Vilanovára vár a feladat, hogy további sikerekhez segítse a katalán óriást. "Én csak a munkámat akarom végezni. Tudom, hogy az emberek összehasonlítanak majd Peppel, de ezzel nem megyünk semmire, szóval mint korábban is mondtam, emiatt nem aggódom"

Az új tréner a következő évad csapatáról is ejtett pár szót, de azt leszögezte, hogy eget rengető változásokra senki ne számítson. "Pep és én minden döntés megbeszéltünk egymással, ő pedig mindent elmagyarázott a játékosoknak. Ezen nem akarok én sem változtatni. Ami a játékoskeretet illeti Dani Alves nálunk marad, ez számomra teljesen egyértelmű. Nem értem a távozásáról szóló pletykákat, ő az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb barcelonai igazolása. Keitával ugyanez a helyzet: ha maradni akar, maradhat".

A jelenlévő újságírókat a maradók mellett természetesen az esetleges új érkezők is érdekelték. Vilanova konkrét nevekkel nem dobálózott, de azt elmondta, hogy támadót biztosan nem igazolnak a nyáron. "35 milliós átigazolási keret? Nekem ilyet senki nem mondott. Egy középső védőt és egy balhátvédet akarunk szerződtetni. A támadószekcióba nem tervezünk új játékosokat idehozni, reménykedem benne, hogy jövőre kevesebb gondunk lesz a sérülésekkel. Cuenca és Tello is itt van, van elég támadónk".

A sajtótájékoztatón megszólalt  Sandro Rossel klubelnök is, aki elmondta, hogy Andoni Zubizarreta vetett fel az ötletet, hogy Vilanova legyen Guardiola utódja. "Mikor Andoni bedobta Tito nevét egy másodpercig sem hezitáltunk."